PRZEKŁADANIEC

PRZEKŁADANIEC

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

/ciasto/ białka z dwóch jajek ubijamy z 1/2 szklanki cukru, dodajemy żółtka (z naszych dwóch jajek) dalej ubijając. Masa, która nam powstanie to nic innego, jak smak dzieciństwa, czyli kogel-mogel. Od tego momentu masę mieszamy drewnianą łychą, powoli, dokładnie – dodajemy stopniowo 3/4 szklanki mąki pszennej, wcześniej przesianej, z jedną łyżeczką proszku do pieczenia, 1 łyżeczką mąki ziemniaczanej oraz 1/2 szklanki maku. Po wymieszaniu wszystkich składników, ciasto przelewamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia o średnicy 24-26cm. Pieczemy w rozgrzanym do 170 stopni piekarniku około 30-40 min. Wiem, że kusi, ale przed upływem pół godziny piekarnika nie otwieramy! Po tym czasie uchylamy piekarnik, wsadzamy wykałaczkę – jeśli jest sucha, biszkopt wyciągamy, jeśli nie – zostawiamy na kolejne 10min. Niech dojdzie, nie odbierajmy mu tej przyjemności. ? Gdy biszkopt jest gotowy, zostawiamy go w wyłączonym, uchylonym piekarniku, by wystygł. /krem nr1/ karpatka, którą robi się według przepisu na opakowaniu, będzie Wam do niej potrzebne jedynie mleko. /krem nr2/ 300ml lepszej jakości śmietany kremówki ubić z 1 łyżką cukru pudru oraz 1-2 opakowaniami śmietan-fixu. Szczególnie zwróćcie uwagę na dobrą jakość śmietany – mi za pierwszym razem zrobiły się grudki i po nocy biegałam po sklepach. ? Na patelni podsmażamy 200g płatków migdałów – pilnujemy jak oka w głowie, by się nie przypaliły, odkładamy do wystygnięcia. Wystygnięty biszkopt (tak, jego wysokość to maksymalnue 2-3cm, nie martwcie się, że nie wyrósł na 10cm w górę ;)) kroimy tak, by uzyskać dwa płaty, na jeden nakładamy przepyszną karpatkę, na karpatkę wrzucamy drugi płat, ten zaś smarujemy masą ze śmietany kremówki, całość posypujemy wystygniętymi płatkami migdałów, wsadzamy do lodówki, by przesiąkło sobą i GOTOWE! Milion kalorii… warte grzechu! Smacznego!

Dodaj komentarz

avatar
  Subscribe  
Powiadom o