Omlety ze szpinakiem

By Magdalena Pyznar on 2 listopada, 2020 in Rozszerzanie diety

Zblenduj jednego banana z garścią szpinaku, jednym jajkiem (u nas dwa jajka przepiórcze) i pełną łyżką mąki kokosowej. Na patelni rozgrzej oliwę, zmniejsz “ogień” i nakładaj łyżką masę, delikatnie rozprowadzając ją do formy omleta. W zależności od kuchenki i patelni smaż po około 2 minuty na każdej stronie. Zdecydowałam się na taką formę wprowadzenia żelaza do diety Zuzi i uważam, że był to jeden z lepszych pomysłów.

Jajecznica z awokado

By Magdalena Pyznar on 2 listopada, 2020 in Rozszerzanie diety

Na patelni beztłuszczowej, na parze lub na odrobinie masła klarowanego przygotuj jajecznicę (u nas jaja przepiórcze), na koniec dodaj do niej pokrojone awokado lub, jeśli malec woli inaczej, podaj osobno. Zuza uwielbia awokado i polecam wszystkim nauczyć swoje pociechy spożywania tego owocu zdrowia. 🙂