Immunomodulatory a funkcje poznawcze

Immunomodulatory a funkcje poznawcze

Immunomodulatory to substancje, które wywierają ogromny wpływ na układ immunologiczny. Naturalne immunostymulatory stanowią liczną grupę preparatów bądź produktów pochodzenia roślinnego, zwierzęcego, czy bakteryjnego.

Produkty naturalne to m.in.:

  • Laktoferyna
  • Imbir
  • Żeń-szeń
  • Czosnek
  • Propolis
  • Aloes
  • Grzyby lecznicze
    Oraz syntetyczne, np. leki które stosuje się w terapii leczenia nowotworów.

Produkty te oraz wyizolowane z nich związki działają również przeciwzapalnie i antyseptycznie, co ważne – mogą być wsparciem terapii konwencjonalnej.

Immunomodulatory żywieniowe można podzielić na 3 niżej wymienione grupy:

Roślinne:

  • beta-glukan (składnik błonnika pokarmowego)
  • kwas askorbinowy (witamina C)
  • likopen (pomidory i ich przetwory)
  • luteina (witamina A)
  • flawonoidy (zewnętrne, powierzchniowe warstwy tkanek roślinnych – skórki warzyw i
    owoców)
  • tokochromanole (witamina E)
  • fenolokwasy (łodygi, liście, łykowate części rośliny)

Zwierzęce:

  • kwas eikozapentaenowy (ryby i owoce morza)
  • kwas dokozoheksaenowy (ryby i owoce morza)
  • skoniugowany kwas linolowy (oleje warzywne, nasiona i orzechy)

Mikrobiologiczne:

  • probiotyki
  • prebiotyki.

Co robić, gdy „postępujące starzenie się społeczeństw jest jednym z czynników
warunkujących coraz częściej występujące zaburzenia funkcji poznawczych i zespoły otępienne”?

Co to są funkcje poznawcze?
Są to procesy zachodzące w ośrodkowym układzie nerwowym w wyniku oddziaływania
różnorodnych bodźców zewnętrznych i wewnętrznych na zmysły i mózg. Służą one do nabywania wiedzy i kształtowania zachowania. Warunkują poznawanie rzeczywistości. Regulują stosunek osoby do otoczenia.
Są to m.in.:

  • uczenie się, zapamiętywanie oraz odtwarzanie informacji
  • tworzenie i posługiwanie się informacjami niewerbalnymi, które umożliwiają orientację w terenie
  • myślenie abstrakcyjne
  • planowanie przyszłości, rozwiązywanie zadań, ocenianie, dokonywanie wyborów.

Wzrost częstotliwości występowania zaburzeń poznawczych jest równoznaczny ze starzeniem się społeczeństw, jak i częstszym występowaniem chorób, które wpływają na wydolność umysłową człowieka. Zaburzenia funkcji poznawczych mogą być działaniem chorób (cukrzyca typu 2, depresja, zaburzeniach funkcji tarczycy) bądź czynników zewnętrznych (alkohol, leki, urazy mózgowo- czaszkowe) oraz uwarunkowań genetycznych.

Jak działają immunomodulatory?

  • stymulują działanie immunologiczne (odpornościowe)
  • obniżają glikemię oraz insulinę
  • posiadają właściwości antyoksydacyjne
  • obniżają cholesterol
  • działają przeciw nowotworowo
  • hamują uwalnianie histaminy (mediator procesów zapalnych)
  • hamują powstawanie wolnych rodników.

Które czynniki żywieniowe będą korzystnie wpływać jako immunostymulatory na funkcje poznawcze, a które można zaliczyć do tych „złych” modulatorów?

Korzystne:

  • odpowiednie spożycie energii (odpowiednia podaż kcal)
  • pełnowartościowe białko, węglowodany
  • nienasycone kwasy tłuszczowe (DHA, czyli Omega-3)
  • składniki mineralne – żelazo, cynk, miedź, jod
  • witaminy z grupy B: kwas foliowy, B12, B1, B2, B6
  • witamina D, A
  • antyoksydanty – witamina A, C, E, flawonoidy, karotenoidy, selen
  • woda.

Niekorzystne:

  • nadmierne spożycie energii (zbyt duża podaż kcal)
  • nasycone kwasy tłuszczowe
  • metale ciężkie i barwniki -> wysoko przetworzona żywność.

Dlatego tak ważne jest aby zwracać uwagę na pożywienie, aktywność fizyczną oraz styl życia. Zdrowy tryb życia to nie tylko pięknie wyglądająca sylwetka i zdrowie fizyczne, ale w największym stopniu – zdrowie psychiczne!