Arbuz, czyli nadzwyczajny owoc

Arbuz, czyli nadzwyczajny owoc

Wiesz, że arbuz jest jednym z owoców, które mocno nawadniają organizm? A to wszystko dzięki dużej zawartości wody – aż 92%. Jest idealny dla osób, które nie potrafią wypijać odpowiedniej ilości płynów w ciągu dnia, a zwłaszcza w upały, które coraz częściej nam doskwierają. Dzięki dużej zawartości wody staje się niskokaloryczny – tylko 30 kcal na 100g. Dlatego też będzie idealny na diecie redukcyjnej, jednak należy pamiętać, że w składzie zawiera dużo cukrów prostych, które nie są zwolennikiem dla organizmu, a wręcz przeciwnie – powodują przyrost tkanki tłuszczowej. Z tego względu osoby z cukrzycą powinny ograniczać spożywanie arbuza, a zwłaszcza jego soku, ponieważ to on zawiera najwięcej węglowodanów prostych.

Oprócz działania moczopędnego arbuz posiada właściwości zwiększające tempo przemiany
materii.

Dodatkowo zawiera masę witamin, m.in.:

  • witamina A
  • witamina B1, B2, B6
  • witamina C

Oraz mikroelementy:
– Miedź
– Żelazo
– Mangan
– Potas
– Wapń
– Fosfor
– Magnez

A także przeciwutleniacze takie jak likopen, beta-karoten, czy luteina – to właśnie dzięki nim arbuz ma intensywny czerwony kolor oraz pomagają one zwalczać wolne rodniki odpowiedzialne między innymi za starzenie się skóry i rozwój nowotworów. Jest również dobrym źródłem cytruliny – aminokwas niebiałkowy, który powoduje rozluźnienie naczyń krwionośnych.

Jak jeść arbuza?

Pisząc o prozdrowotnych właściwościach arbuza nie należy zapominać o pestkach, które
zawierają aż 30% białka i 50% tłuszczu a dokładniej o oleju z jego pestek, jak i łupinie – to właśnie w niej jest najwięcej wspomnianej wcześniej cytruliny. Olej z pestek arbuza bogaty jest między innymi w witaminy z grupy B, C, E, fosfor, magnez, żelazo, selen oraz cynk – składniki te wzmacniają włosy, skórę oraz paznokcie. Wspomagają leczenie infekcji bakteryjnych oraz grzybiczych, a także pomagają w zaparciach przez dużą
zawartość błonnika.

Także nie wyrzucajcie pestek oraz łupiny – warto je spożywać wraz z miąższem 🙂

Chociaż arbuz jest owocem bardzo słodkim, może stać się składnikiem wielu ciekawych dań,
niekoniecznie deserów. Idealnie sprawdzi się w przepisach na dania wytrawne oraz desery i
koktajle z jego udziałem.