Domek nad jeziorem

By admin on 7 marca, 2020 in Lekkie pióro

-To będzie dobry rok. – powiedziała Renata i stuknęła kieliszkiem o kieliszek przyjaciółki. Nowy Rok witały wspólnie, kilka dni po Sylwestrze, w domku nad jeziorem, który należał do rodziców Renaty. Robiły tak od kilku lat, ze względu na swoich facetów, którzy nie darzyli się większą sympatią. Nigdy jednak nie dowiedziały się od nich, co tak naprawdę się między nimi wydarzyło. Święta i sylwestrową noc spędzały więc w domach ze swoimi rodzinami, natomiast kilka dni po, miały tylko dla siebie. -Zeszły też był niczego sobie. W końcu nie codziennie wychodzi się za mąż. – odrzekła uśmiechnięta Aneta, patrząc na pierścionek na swoim serdecznym palcu. Aneta była niską, krępą brunetką o wyraźnych, niebieskich oczach i uśmiechu, który zwalał z nóg. Pomimo swoich kilogramów, poruszała się z gracją godną modelki Victoria’s Secret. Renata była totalnym przeciwieństwem – wysoka, szczupła blondynka o zielonych oczach. Jej ulubionym strojem wyjściowym był dres, ponieważ chciała ukryć pod nim swoje odstające kości. – A wy ustaliliście już datę ślubu? -Krystian obiecał, że siądziemy do tego po moim powrocie. Jego największym problemem związanym z naszym ślubem jest to, że znowu będzie musiał stanąć oko w oko z twoim Arturem. -Nie nasz problem, że od czasów liceum nie potrafią sobie wyjaśnić po męsku pewnych spraw. Normalni faceci dają sobie w mordę, a nie chodzą obrażeni przez resztę życia. Niech więc sobie nie myśli, że się nie pojawimy! Nie wyobrażam sobie innej druhny obok ciebie, niż tej w mojej własnej, cudownej osobie…- powiedziała Aneta wdzięcząc się przy tym na swoje sposoby. -Czyli już nie muszę oficjalnie cię o to prosić? Miałam zamiar zrobić to dziś.-zakomunikowała Renata. -Daj sobie spokój. Już sama dawno podjęłam decyzję. Renata się uśmiechnęła, znały się jeszcze z czasów podstawówki i zawsze rozumiały się bez słów. Chodziły do tej samej szkoły w Poznaniu. Dopiero po liceum każda poszła w swoją stronę. Aneta wyprowadziła się do Warszawy, wybierając kierunek studiów związany z prawem. Renata została w rodzinnych stronach i przy pomocy ojca otworzyła butik z projektowanymi przez siebie sukniami. Ojciec Renaty był znanym poznańskim biznesmenem. Posiadał własne fabryki mebli, jednak pomimo tego w jego towarzystwie ciągle przewijały się osoby związane z półświatkiem. Renata nigdy nie mogła tego zrozumieć. Po co osoba, która ma wielką firmę, zna wiele wpływowych ludzi, zadaje się z takimi ludźmi. Wielokrotnie do ich domu przychodziło kilku łysych, wytatuowanych gości, zamykali się z ojcem w biurze i rozmawiali tam godzinami. Pomimo tego, dla niej ojciec zawsze był ciepły, czuły i pomocny. Była z nim związana bardziej niż z matką. Jako jedynaczka miała dosłownie wszystko, co tylko sobie wymarzyła. Ojca zresztą byłoby stać na utrzymywanie co najmniej piątki dzieci, jednak razem z mamą mieli ogromne problemy z poczęciem kolejnego dziecka. Próbowali długi czas, aż w końcu odpuścili. -Jak długo mam piec tego indyka? – Aneta przerwała Renacie myślenie. -Jakąś godzinę, ja w tym czasie zrobię sałatkę. A ty, najlepiej będzie, jak pójdziesz po kolejny kieliszek szampana. Aneta długo się nie zastanawiała, w kuchni nie czuła się najlepiej, za to w laniu szampana i innych trunków zdecydowanie była najlepsza. Czasy studenckie do dziś wspominała dobrze. Wieczne imprezy, przystojni faceci… Tak się rozmarzyła, że nie usłyszała dzwoniącego telefonu. Dopiero krzyk Renaty sprowadził ją na ziemię. -Odbierz ten cholerny telefon! Mam ręce całe w pomidorach! -Już, już Renatko, nie denerwuj się.- szybko uspokoiła przyjaciółkę i chwyciła za komórkę Renaty. Na wyswietlaczu migotał napis ‚Mama’.- Dzień dobry pani Małgosiu.- miło zwróciła się do słuchawki i to, co usłyszała prawie zwaliło ją z nóg. Chwyciła się najbliższej szafki, żeby nie upaść. – Ale jak to? Dobrze, przekażę. Pakujemy się i ruszamy. Będziemy najszybciej, jak to możliwe.

BURGER Z BURAKA I FASOLI

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

pokrój w bardzo malutką kostkę jednego buraka i cebulę, wymieszaj z oliwą, dopraw, wstaw w naczyniu żaroodpornym do rozgrzanego do 180stopni piekarnika na 25minut. W garnku wymieszaj 400g czerwonej fasoli z czosnkiem, skórką z limonki i chilli, zblenduj delikatnie (nie na gładką masę!). Wymieszaj buraka i cebulę z czerwoną fasolą, dodaj 150g ugotowanej wczesniej komosy ryżowej oraz jajko. Uformuj kotleciki, usmaż na maśle klarowanym. Podawaj z podgrzaną bułką (lub bez) i ulubionymi dodatkami. U mnie była to sałata, pomidory suszone, podsmażone pieczarki, świeży pomidor i ser mozzarella. Jako dodatek do burgera przygotowałam sałatkę z jogurtu, ogórka zielonego i czosnku. Smacznego! ?

PIECZONE BANANY

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

Banany obieram ze skórki, wrzucam do miski, dosypuję 3 łyżki kakao, do tego dodaję 2-3 łyżki masła orzechowego, wszystko razem blenduję. Formę nacieram olejem kokosowym, wlewam do niej połowę masy, następnie dosypuję wedle uznania orzechy, żurawinkę, co kto lubi. Wlewam masę do końca. Wkładam do rozgrzanego do 160 stopni piekarnika na 20min. Podaję ze smoothie. Smacznego!

STEK WOŁOWY ZE ŚWIEŻYMI WARZYWAMI

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

Ziemniaczki piekę standardowo, po mojemu. Stek doprawiam świeżym pieprzem i delikatnie polewam oliwą. Rozgrzewam grillową patelnię i smażę stek po 1 minucie na każdej stronie, następnie po około 2 minuty również na każdej stronie. Co chwilę delikatnie go dociskam do patelni. Podaję z pysznymi ziemniaczkami oraz sałatką ze świeżego szpinaku, zielonego ogórka, pomidorów koktajlowych, posypaną sezamem. Smacznego!

MAKARON ZE SZPINAKIEM I KREWETKAMI

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

(lub indykiem) W jednym garnuszku gotuję makaron spaghetti. Na głębokiej patelni rozpuszczam trochę masła, dorzucam pokrojony czosnek i świeży szpinak, doprawiam solą i pieprzem, smażę na malym ogniu. Na drugą patelnię wlewam łyżkę oliwy, dorzucam pokrojony czosnek i papryczki chili, do tego dorzucam opłukane wcześniej krewetki i wciskam połowę cytryny. Smażę na większym ogniu tak, by krewetki delikatnie się zarumieniły. Wracam do mojego szpinaku, dodaję do niego ugotowany makaron, kilka łyżek śmietanki 18% i 3-4 łyżki serka topionego. Wszystko smażę na delikatnym ogniu. Na talerz nakładam makaron ze szpinakiem, na wierzch rzucam krewetki i dodaję oliwki. Smacznego!

DORSZ W ORZECHACH

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

 Ziemniaczki przygotowuję tak, jak w przepisie powyżej. Uwielbiam je w takiej postaci. Filet z dorsza myję i wycieram. Rozbijam jajko, dodaję do niego przypraw, wsadzam fileta do jajek. Orzechy nerkowca i sezam mielę tak, by można ich było użyć jako panierki. Rybkę wyciągam z jajka, panieruję w orzechach. Wsadzam do naczynia żaroodpornego i na 15min umieszczam w piekarniku, po tym czasie ściągam górę naczynia i ponownie wsadzam na 15min. Piekę w 170 stopniach. Na talerz oprócz dorsza kładę ziemniaczki, sałatę, cytrynę i całe orzechy nerkowca. Jako dodatek podaję sałatkę z rukolą, pomidorkiem koktajlowym i oliwką. Smacznego!

ŁOSOŚ Z AWOKADO

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

Ziemniaki obieram, kroję w większą kostkę, przyprawiam, polewam oliwą, wsadzam do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni, na około 50min z opcją termoobiegu. Łososia myję, wycieram ręcznikiem papierowym, solę i… pieprzę ? smażę na oliwie po 3-4 minuty z każdej strony. Pod łososia kładę świeżą sałatę, natomiast na – chili. Podaję z ziemniaczkami, oliwkami i awokado. Na wierzch rzucam trochę przypraw wg uznania. Smacznego!

INDYK W CIEŚCIE FRANCUSKIM

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

Filety z indyka przyprawiam i robię w nich dość spore kieszonki, wkładam do nich żółty ser w plastrach i wcześniej przygotowany na patelni szpinak. Ciasto francuskie rozdzielam na grubsze paski tak, by można nimi było z dwóch stron „chwycić’ indyka. Na górze robię kokardkę bądź innego ciekawego zawijaka. Jest to możliwe, ponieważ ciasto francuskie fajnie się rozciąga. Na górze ciasta rozsmarowuję wcześniej roztrzepane jajko i posypuję sezamem. Brytfankę wykładam papierem do pieczenia, wkładam do niej swoje filety w cieście, piekarnik odpalam na 200 stopni i piekę około 45min. Ja podaję już bez ziemniaków, ryżu, czy innych, ponieważ danie samo w sobie jest troszkę kaloryczne. Jedyny dodatek to sałatka ze świeżych warzyw. Smacznego!

INDYK W SOSIE MORELOWYM

By admin on 7 marca, 2020 in Przepisy

Filety z indyka przyprawiam, wrzucam do brytfanki, zalewam bulionem drobiowym tak, żeby do połowy zakryły mięsko, dorzucam posiekaną cebulkę i świeże morele obrane ze skórki. Wrzucam do piekarnika rozgrzanego do 180stopni na 45min. Kaszę kuskus zalewam zimną wodą (1:1), stawiam na kuchenkę, gdy zacznie się gotować odkładam na bok i daję kaszy dojść… do siebie. ? Po 45minutach dorzucam suszone morele i wkładam na 10min do piekarnika. Po tym czasie wyciągam mięsko, cały sos z owocami blenduję, a jako dodatek podaję sałatkę z rukoli, jabłka i awokado. Smacznego!